Vega burgers van kikkererwten
Vegaburgers van kikkererwten
4 stuks
Ingrediënten
● 300 gram kikkererwten
● 120 gram wortelrasp
● 70 gram havervlokken
● 50 gram zontomaat fijngesneden
● 1 ui gesneden
● 1 knoflook fijn
● 1 el oregano gedroogd
● 1 tl gerookte paprikapoeder
● 1ei
● 1⁄2 tl chilipoeder
● Olijfolie scheutje
● 4 burger broodjes
400 gram zoete aardappel
- BenodigdhedenBurgerring + stamper, keukenmachine, oven
Bereidingswijze
- Verwarm de oven op 180 C.
- Maal de kikkererwten, haver, ui, knoflook, zontomaat en olijfolie grof in de keukenmachine. Voeg ook zout, chili en kruiden door. Doe het mengsel in een kom en kneed de wortelrasp en het ei erdoor. Het moet een samenhangend mengsel worden waar nog wel wat grove stukken voor bite in zitten. Proef of er genoeg smaak aan zit, voeg eventueel meer zout en kruiden toe.
- Maak balletjes van 150 gram en druk met behulp van een ring burgers op de bakplaat. Bak 15 minuten in de oven.
- Bak de burgerbollen even mee in de oven.
- Bak eventueel vlak voor serveren in een koekenpan met olie, of warm op in oven.
- Serveer op een bol met peterseliepesto, zoetzure uien en spinazie.
Variatietip voor thuis: Je kunt ook andere peulvruchten gebruiken, zoals bijvoorbeeld zwarte bonen en wat chipotle voor een mexicaanse twist.
Peterseliepesto
4 personen
Ingrediënten
● gram peterselie
● 20 gram zonnebloempitjes
● 20 gram parmezaan
● 1 knoflook
● scheutje olijfolie
● scheutje water
● citroensap naar smaak
● agave naar smaak
● 1 tl appelazijn
Benodigdheden
Keukenmachine klein, rasp
Bereidingswijze
- Snijd de peterselie en de knoflook grof. Rasp de parmezaan.
- Doe alle ingrediënten in de keukenmachine en maal tot een gladde, romige pasta.
- Proef of het goed op smaak is (zout en zoet zuur balans) en voeg zo nodig meersmaakmakers toe.
Variatietip voor thuis: Je kunt variëren door pesto te maken van rucola, boerenkool of wortelloof. Je kunt ook edelgist gebruiken in plaats van kaas, voor een vegan variant.
Zoetzure rode ui
Ingrediënten
● 1 rode ui
● 100 ml appelazijn
● 100 ml water
● Agave
Benodigdheden
Pannetje
Bereidingswijze
- Snijd de rode ui in dunne halve ringen.
- Zet een pannetje op met het water en appelazijn.
- Zet het vuur uit zodra het begint te borrelen.
- Voeg de agave toe en zout toe en meng.
- Giet de hete vloeistof in een bakje of potje met de ui en sluit deze losjes af.
Variatietip voor thuis: Dit is een techniek om dingen langer te bewaren. Heb je komkommer in de moestuin of is bloemkool in de aanbieding? Zet het op zoet-zuur.
Je kunt voor extra smaak ook laurierblad, venkelzaad of mosterdzaad toevoegen.
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!