Salade met sperziebonen, tahin en freekeh
Salade met sperziebonen, tahin en freekeh
Natuurlijk sluiten we af met een recept. Ik probeer zoveel mogelijk met het seizoen en lokaal te koken. Met de zomer voor de deur vind ik dat makkelijker dan wanneer er alleen kolen of knollen zijn.
Gisteren aten wij voor het eerst peultjes uit de eigen moestuin. Binnenkort volgen de sperziebonen. Deze salade uit onze Ottolenghi kookworkshop maak ik thuis vaak. Leuk door de freekeh (graan) en de verrassende dressing.
Freekeh is geroosterde onrijp geoogste tarwe. Het is licht groenig van kleur en heeft veel eiwitten. Ik at het voor het eerst toen een Syrische chef kookte in mijn kookstudio. Freaky? Ik wist niet waar hij het over had, kon het ook nergens vinden. Hij bereidde het zoals rijst. Hier gaat het gegaard en gekoeld door een salade.
De dressing is op basis van tahin. Een spannende smaak en lekker om het nootachtige te combineren met het zoete van de honing.
Ingrediënten:
4 personen
- 70 gram gebroken freekeh, afgespoeld, uitgelekt
- ½ tl zout
- 700 gram sperziebonen
- 20 gram kervelblaadjes
- 50 gram walnoten
- ½ tl chilipoeder
- zout
- saus
- 75 gram tahin
- 3 eetl olijfolie
- 2 eetl citroensap
- 1,5 tl munt
- 1 teen knoflook, gehakt
- 1 tl honing
Bereidingswijze:
- Doe alle ingrediënten voor de saus met ½ theelepel zout in een middelgrote kom.
- Klop alles door elkaar en zet opzij.
- Vul een middelgrote pan royaal met water (tot ⅔ gevuld) en breng aan de kook.
- Blancheer de sperziebonen. (ongeveer 4 minuten koken).
- Schep de sperziebonen met een schuimspaan in een kom en spoel af onder de koude kraan.
- Doe de freekeh in dezelfde pan, draai halfhoog en laat 15 minuten koken tot het beetgaar is.
- Giet af en spoel onder de koude kraan.
- Meng de sperziebonen en freekeh en meng voorzichtig de saus erover zodat de bonen een sauslaagje hebben.
- Meng vlak voor serveren de walnoten en chilipoeder erdoor.
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!