Risotto met paddestoelen en parmezaancracker
Risotto met paddestoelen
Ingrediënten, 2 personen
Risotto
- bouillon (zelf maken met 1 wortel, ½ ui, ½ prei, stengel selderij)
- 150 gram risotto rijst
- ½ ui
- scheutje witte wijn
- 10 gram gedroogde porcini paddestoelen + 200 ml warm water
- 30 gram parmezaan
- 10 gram boter
- 2 takjes bladpeterselie
- 500 ml kokende bouillon
- 100 gr kastanjechampignons
Benodigdheden:
- oven, bakplaat, bakpapier, alufolie
- uitsteekring
- deegroller (of iets met een ronding)
- snijplank, mes
- pan voor bouillon
- kommetje en zeefje voor paddestoelen
- pan voor risotto
Bereidingswijze:
- Schenk het warme water over de droge paddenstoelen tot ze net onderstaan en laat minimaal 20 minuten wellen. (gooi dit vocht niet weg)
- Maak de bouillon: snijd de wortel, ½ ui, ½ prei en selderij grof. Zet dit op met 1 liter (evt. kokend) water en het laurierblaadje. Laat minimaal 30 minuten pruttelen.
- Snipper de halve ui en fruit deze 5 minuten op laag vuur.
- Ondertussen knijp je de geweekte paddestoelen uit boven het kommetje en spoel je ze af. Knijp uit en snijd fijn.
- Snijd de kastanjechampignons in kwarten.
- Voeg de paddestoelen en champignons toe aan de ui, bak even mee en zet het vuur uit.
- Voeg het donkere paddestoelenvocht toe aan de bouillon.
Wacht tot de bouillon klaar is – maak een lekkere salade of schenk een wijntje in en geniet van de pruttelende pan.
- Verwarm de ui met de paddestoelen.
- Voeg de rijst toe en bak 2 minuten mee. Blus af met een scheut witte wijn.
- Voeg in 1 keer de kokende bouillon toe, roer goed door en laat op laag vuur langzaam garen in ong. 20 minuten terwijl het pruttelt en terwijl je af en toe roert.
- Kaascracker: Rasp de kaas met een fijne rasp. Bewaar de helft.
- Maak (mbv een uitsteekring) rondjes kaas, een volle eetlepel(1 p.p.) op bakpapier en bak deze 5-7 min in de oven op 180. Als je oven sterk ventileert leg dan iets zwaars op het bakpapier of vet de ovenplaat in, zodat het niet wegwaait!
- Hak ondertussen de peterselie fijn en houd apart.
- Schep de warme kletskoppen daarna met een spatel over de deegroller zodat ze opkrullen.
- Na ong. 20 minuten kan het vuur uit en voeg je de boter en de resterende geraspte kaas toe. Laat 2 min staan. Voeg evt. nog een scheutje bouillon / water toe als je het smeuïger wilt.
- Schep de risotto op het bord, garneer met de peterselie, verse peper en scheutje olie. Zet er de cracker erin.
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!