Op zoek naar inspiratie om lekker, gezond en voedzaam (vaker) vegetarisch te koken?

  

In deze vegetarische kookcursus leer je de basis van koken met groentes,

  • Duur: 3 lessen van 3,5 uur
  • Kosten: € 249 (inclusief receptenboekje en gebruik kookschort).
  • Tijd: 16.00 – 19.30 uur (inloop 15.45 – 16.00)
  • Niveau: beginners / half-gevorderd
  • Cursusdata: zondag 12-01-2025 / 26-01-2025 / 09-02-2025. Kun je deze data niet? Geef je dan vrijblijvend op voor de wachtlijst zodat je direct bericht krijgt wanneer de nieuwe data bekend zijn.
  • Locatie: Boerin en de Kok, Amstelveen

Na deze cursus:

  • ken je basis kooktechnieken om groentes, peulvruchten, noten en zaden te bereiden
  • heb je goed inzicht om een voedzame vegetarische maaltijd te maken
  • ken je inspirerende gerechten, voor door de weeks en in het weekend
  • heb je ervaren hoe smaakvol en gezond de vegetarische keuken is

Voor wie?

Voor wie (vaker) vegetarisch wil koken maar daar nu nog de ervaring, kennis of inspiratie voor mist.

  • Je wil wel minder of geen vlees eten maar hoe dan?
  • Hoe bedenk je een maaltijd die niet uitgaat van vlees als hoofdingredient zonder smaak te verliezen?
  • Wat heeft je lichaam nodig aan voedingsstoffen om goed te functioneren?
  • Waar haal je variatie vandaan in gerechten zonder op dezelfde vaste recepten terug te vallen.

Of je motivatie nu is vanuit gezondheidsoverwegingen, duurzaamheid, dierenwelzijn of een combinatie daarvan: wij willen je inspireren met onze kennis en ervaring om de vegetarische keuken te ontdekken.

Door onze jarenlange ervaring, zowel thuis als in professionele setting hebben wij veel kennis van de vegetarische keuken. Deze willen wij delen zodat jij ook net zo enthousiast wordt als wij.

Cursusopzet

Les 1

Mediterrane keuken

In het mediterrane voedingspatroon staan groenten, fruit, kruiden, noten, zaden, peulvruchten, volle granen en natuurlijk goede olijfolie centraal. Een ideale basis voor heerlijke voedzame vegetarische maaltijden. Hiermee kun je bijv. ook heerlijke burgers maken, waarmee je eindeloos kunt variëren.

Les 2

Oosterse keuken

Maak kennis met de diversiteit aan Oosterse kruiden, specerijen en smaakmakers. Leer bijvoorbeeld in een handomdraai je eigen currybasis te maken. Ga aan de slag met umami – de 5e smaak en het geheim van een “lekker hartig” gerecht.

Les 3

Europese keuken

In de traditionele Europese keuken staat vlees veelal centraal en zijn veel kooktechnieken afgeleid uit de Franse keuken. Hoe kunnen wij een aantal van deze kooktechnieken op eigen wijze inzetten om een heerlijke vegetarische ‘steak’ met jus te maken?

Lesopzet

We beginnen elke les met een kleine proeverij.

Daarna een deel theorie. We behandelen achtergrond, productkennis en de ingrediënten waar we mee gaan werken.

Dan een demonstratie van enkele kooktechnieken en trucs van de chef.

Na theorie volgt er een gezamenlijk kookdeel – je kookt in duo’s receptuur.

Je leert nu door te doen: je leert door zelf te ervaren, te voelen en te proberen en vooral: fouten te maken. Juist in de cursus is er ruimte voor om te experimenteren, soms iets te laten mislukken, proberen dat op te lossen en daarvan te leren.

Een korte pauze.

Na afloop eten we met elkaar, proeven we elkaars gerechten en leren daardoor veel over smaak.

     

Docent

Mijn naam is Elaine Kense en mijn missie is om zoveel mogelijk mensen te laten genieten van voedzame en plantaardige maaltijden. Dit doe ik veelal op retreats in binnen- en buitenland. Na een aantal jaren in de theatersector en kinderopvang te hebben gewerkt ontdekte ik in 2013 wat gezonde voeding deed met mijn lijf. Ik volgde een studie Natuurvoedingsadviseur om ook anderen wegwijs te maken in de gezonde keuken.

Terwijl ik werkte als natuurvoedingsadviseur ontdekte ik dat mijn passie meer lag bij het bereiden van gezonde maaltijden. Ik besloot mij toen volledig te richten op het koken en heb mij volop ontwikkeld in de vegetarische keuken van HartBiet, binnen De Nieuwe Yogaschool in Amsterdam. In 2018 heb ik de vegetarische koksopleiding VIP Health & Nutrition afgerond, waar voedzaamheid, smaak en techniek een grote rol spelen. Deze onderdelen vormen een basis voor het bereiden van al mijn maaltijden. Ik kook zoveel mogelijk met biologische en lokale ingrediënten.

Benodigdheden / materialen

Wij zorgen voor alle benodigde materialen.
Wij zorgen voor een kookschort.
Je krijgt bij aanvang een receptboekje met de theorie van elke les en alle gemaakte recepten.

We adviseren om een bakje/tas mee te brengen voor het meenemen van het resultaat.

Kosten

De kosten voor deze kookcursus bedragen € 249

Algemene Voorwaarden

Nog vragen?

Wil je weten of deze cursus je goed past of aansluit bij je leerwens? Zie onze FAQ.