Tarte Tatin
Tarte Tatin
Ingrediënten:
- 30 gram roomboter
- 50 gram suiker
- 4 appels
- 150 gram bladerdeeg
Benodigdheden:
- schilmesje
- snijplank
- anti-aanbak koekenpan die in oven mag of taartvorm (geen springvorm) of kleine taartvormpjes
- deegroller
Let op: Dit recept is voor de klassieke tarte tatin die in een koekenpan wordt gemaakt en daarna in de oven gaat. Heb je geen goede koekenpan of wil je het liever in vorm(pjes) doen dan moet je de appels misschien kleiner snijden. Na het bakken in de koekenpan, verdeel je eerst de karamel over de vorm(pjes) daarna doe je appels erin. Daarna het bladerdeeg. Pas op: karamel is heel heet.
Bereidingswijze:
- Verdeel elke appel in 6 parten en snijd de schuine kanten, schil en klokhuis eraf.
- Smeer de bodem van de pan egaal in met de boter, strooi hier de suiker egaal op.
- Schik de appelparten in een cirkel op de suiker en laat ze goed aansluiten.
- Laat op laag vuur karamelliseren. Verschuif als het te donker je wordt, je pan een beetje.
- Rol intussen het bladerdeeg uit tot ca. 3 mm. dikte en snij er een cirkel van die iets groter is dan de ring van je appels.
- Leg de deeglap in de vorm met de rand over de appels en duw deze er ook licht omheen.
- Bak de taart 15 à 20 min. in een oven van 210º C. tot het deeg mooi bruin en krokant is. Keer dan de taart om op een schaal terwijl hij nog heet is en laat alle karamel op de appels lopen.
Creme Fraiche
Ingrediënten:
- 200 gram creme fraiche (dikke yoghurt of kokosroom kan ook)
- 1 eetl (poeder)suiker
- Kaneelpoeder
Benodigdheden:
- Mengkom, garde
Bereidingswijze:
- Klop de creme fraiche op met de suiker.
- Voeg kaneelpoeder toe naar smaak.
Heb je geen kaneel of wil je wat anders? Wat zou lekker zijn bij zo’n zoete appeltaart?
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!